Den glada alligatorn

Jag stötte på denna logotyp när jag var ute och körde i ett villaområde, den prydde stolt sidan av en container som stod mitt på en gräsmatta. Jag var tvungen att stanna till för att ta en bild. När jag kom hem försökte jag ta reda på mer om denna logo och det visade sig snabbt att det inte bara var jag som fallit för denna glada alligator. Det har skrivits om den på flera bloggar och en av dessa skribenter tog kontakt med företaget MOL (Mitsui O.S.K. Lines, Ltd) och undrade om de sålde t-shirts och även om svaret var nej så bifogades en bildfil och en uppmaning om att själv tillverka en tröja. De verkar lika glada som sin gröna maskot.

Om man letar efter vägledning i formgivning av just logotyper så stöter man ofta på dessa råd i en eller annan form.

  • Enkel, välgjord
  • Minnesvärd, ha särart
  • Tidlös
  • Mångsidig, skalbar
  • Relevant

Att uppfylla alla kriterier i denna punktlista är inte en garanti för att din logotyp kommer att bli bra och en design som bryter mot dessa ”regler” behöver inte heller bli dålig. Regelbrytande i de flesta sammanhang ger ofta spännande design men för att nå ett lyckat resultat när man medvetet bryter mot reglerna underlättar det om man har en kunskapsgrund kring formgivning och förståelse för varje enskild ovanstående punkt.

Det som inte finns med i listan är humor vilket enligt mig är ett underskattat element i en logotyp. Denna alligator har verkligen humor och dessutom är den mycket minnesvärd! Förutom humor så finns det ett element till som jag uppskattar och det är när det finns något extra som man inte upptäcker på en gång tex en form som ligger gömd i en negativ yta (se mitt exempel här).

Som logotyp sett så lever den här alligatorn inte upp till alla dessa punkter men det behöver inte betyda att den är dålig. Även om jag tyckte om logotypen så såg jag den ändå i ett något annorlunda ljus när jag tittade på vad illustratören Ryohei Yanagihara har för stil och mer har skapat. Mitt första intryck var att den var skapad av någon som inte riktigt vet hur man bör tänka vid formgivning av just logotyper. När jag nu läst på och sett Ryoheis illustrationer i bland annat kataloger och reklamblad och förstår i vilken tid denna alligator skapades så förstår jag att den gjordes med värme, humor och passade alldeles utmärkt i sitt sammanhang. Det är ju nämligen så att sammanhanget alltså hur man paketerar hela sin grafiska identitet betyder mer än bara ett enskilt element som en logotyp. Att den fortfarande cirka 60 år efter sin debut väcker uppmärksamhet och har fått lite av ett kultfölje på nätet bevisar att humor är ett kraftfullt medium.

För mig är det oftast den regelbrytande och ibland så kallade sämre formgivningen som ger inspiration. Jag tror det har att göra med min vilja att förändra och förädla. Jag får direkt en inre bild av hur det kan förenklas och justeras för att bli ”bättre”. Det är en väldigt tillfredsställande känsla att göra om och förädla en logotyp eller grafisk profil som jag inte kan jämföra med något annat. Min första impuls att förenkla och stilisera denna logotyp försvann när jag läst på och fått hela sammanhanget klart för mig och jag hoppas att den får leva vidare och sprida glädje runt om i världen i många år till.

Jag går ofta på jakt efter annorlunda, regelbrytande, ”dålig” och rolig design och kommer att dela med mig av detta i bloggen med jämna mellanrum.

Om ni också blev kära i vår gröna vän så kan ni läsa mer och ladda ner en vektoriserad bild här. Jag hittade också en text från illustratören Ryohei som berättar hur det gick till när han skapade alligatorn.