Redesign

Jag älskar att göra om logotyper eller ännu hellre en hel grafisk profil. Det bästa är när man kan modifiera en befintlig logotyp och behålla känslan från den men klä den i en modern och tidlös kostym.  För att det är roligt och för att utmana mig själv har jag testat att se vad jag kunde göra åt några av de allra största kända varumärkena, Ikea och Pepsi.

Ikeas logotyp är i mina ögon väldigt mycket 80-tal. Min version är lite mer lekfull och bygger på idén att ha med insexnyckeln i logotypen vilket jag tycker symboliserar Ikeas hela filosofi på ett bra sätt. Min version behöver lite mer arbete för att hålla hela vägen, jag tycker just nu att typsnittsvalet är alldeles för modernt och jag tror att den skulle kännas gammal om ett par år. Om jag har tid så kommer jag att arbeta vidare på den här och skissa lite mer på en hel grafisk profil baserat på denna idé.

 

Pepsi. När ett företag förändrar sin logotyp är det inte ovanligt att de får mycket kritik för det även om det är till det bättre. Det kan vara mycket känslor och minnen förknippade med ett varumärke men med tiden vänjer man sig vid det nya uttrycket och lär sig att uppskatta det minst lika mycket, det vill säga om det är gjort på ett bra sätt. Men när det kommer till Pepsi så kan jag varken vänja mig eller uppskatta deras senaste förändringar. Bacardi gjorde en förändring av sin logotyp genom att leta igenom arkiven och inspireras av sitt arv, vilket Pepsi borde lära sig av. De har precis som Coca Cola två varianter av sin logotyp som de använder. Dels den snirkliga texten Pepsi Cola och dels symbolen med namnet Pepsi. Jag har gjort min version av båda. Det är inga stora förändringar utan jag har som Bacardi tittat tillbaka och gjort min variant av det jag uppskattar mest i det gamla formspråket. Jag valde en mörkare färg till bakgrund på burken och skulle i största möjliga mån hålla burken så ren som möjligt från andra element och text. Om du har svårt att komma ihåg hur Pepsi ser ut nu så klicka här och se alla deras varianter från start till nu.

 

Heving och Hägglund. När jag fick i uppdrag att uppdatera profilen var mitt mål att förenkla logotypen så långt det gick utan att tappa form och känsla i originalet. Färgerna är färre samt i en modernare mjukare färgskala. Jag har valt ett teckensnitt som passar i sammanhanget och ger ett tekniskt och avskalat uttryck. Symbolen rätades upp något för att ge en stadigare, rakare känsla tillsammans med texten.

 

House of Bagels är även det ett projekt där jag strävat efter att förenkla utan att tappa känslan i originalet och på samma sätt som ovanstående projekt så är färgerna färre. Här har jag kunnat behålla teckensnittet, förändrat proportionerna mellan symbol och text och stiliserat symbolen.