Typsnittet som återuppstod

Det finns inte många spännande historier att läsa om typografi och fonter men det finns ett undantag och det är om typsnittet Dove.

Doves Press startade 1900 i Hammersmith London utav Cobden-Sanderson tillsammans med fotografen och gravören Emery Walker. Verksamheten drevs genom en typ av crowdfunding där de sålde prenumerationer och fick på det sättet in pengar för varje publikation. Stilen var enkel och sparsmakad och långt ifrån vad som var populärt då. De hade aldrig som intention att tjäna några pengar på verksamheten utan ville skapa något vackert. Under nästan sjutton år producerade tryckeriet några av de finaste och mest anmärkningsvärda exemplen på typografi under 1900-talet.

Enligt en överenskommelse skulle delägarna efter att tryckeriet lades ner dela på fonten. T. J. Cobden-Sanderson försökte trots denna överenskommelse utplåna metalltyperna och möjligheten att trycka den vackra fonten, genom att i skydd av mörkret på vägen hem kasta några bokstäver i taget i Themsen och där låg de orörda i nästan hundra år.

Efter tre års forskning och ritande släppte Robert Green 2013 en version av den förlorade Doves-typen. Efter att ha förvärvat ett större utbud av arkivmaterial 2014 började Green uppdatera sin digitala version av typsnittet. Men för att skapa en definitiv reproduktion bestämde han sig för att de ursprungliga metalltyperna, som nu ligger på flodbädden, måste undersökas. Trots att bron bombats två gånger och genomgått renoveringar så lyckade ett dykningsteam hitta 151 metalltyper från botten av Themsen. Hälften av metalltyperna donerades till Emery Walker Trust, där den nu visas för allmänheten.

Ladda ner och se exempel på typsnittet.

Läs mer och köp en modern version av typsnittet här