28 bästa poddarna – 2018

Här nedan har jag samlat mina favoritpoddar. Jag uppdaterar listan kontinuerligt när jag hittar nya poddar så även om publiceringsdatumet för detta inlägg är gammalt så ska listan vara aktuell.

Jag lyssnar alltid på podd när jag gör saker som inte kräver så mycket koncentration på samma sätt som jag tidigare lyssnade på musik alltså när jag städar, diskar, kör bil osv och eftersom jag ofta har insomningssvårigheter så blir det även när jag ska sova. Att skotta eller klippa gräset blir inte lika tråkigt när man lyssnar på en intressant berättelse om en konstig byggnad mitt i ingenstans eller om en mystisk person som skapar virala nyheter genom att träna råttor att bära pizza eller bara två svenska mediamän som delar med sig av sina inre tankar.

Om ni har tips så är det väldigt välkommet att skriva en kommentar längst ner på sidan eller kontakta mig.

 

80 väldigt goda mackor podcast

Underbart ”litet” projekt av Albin Olsson och David Sundin som har tagit på sig att laga en macka i veckan ur Lasse Kronérs bok 80 väldigt goda mackor. Följer man dem på Facebook så får man kommande veckas ingredienser för att själv kunna hänga med och laga veckans macka.

 

 

Heavyweight

Jonathan Goldstein hjälper vänner och bekanta att ta itu med saker de skjutit upp eller inte vet hur de ska lösa. Tunga ämnen hanterade med både värme och humor. Försnacket när han ringer upp en bekant i varje avsnitt är guld.

 

 

Undone

Konceptet för denna podd är något otydligt kan jag tycka men det gör inte innehållet sämre. Pat Walters utforskar bakgrunden eller efterspelet i stora och mindre nyheter. Operation Match är mitt favoritavsnitt.

 

 

Bibliotek

Jag visste inte riktigt om jag skulle ta med denna pod men gör det ändå men med visst förbehåll. Det är ett samarbete mellan Kristoffer ”K” ”Kringlan” Svensson och Johannes Nilsson och jag har hittills tyckt väldigt mycket om ”K´s” avsnitt men de andra avsnitten har inte riktigt fallit mig i smaken.
Jag vill inte skriva för mycket om innehållet utan rekomenderar er att lyssna på avsnitt 1 och 3 och själva fundera över vad detta är för slags pod.

 

DJ 50 Spänn

Tommie Jönsson bjuder in gäster till att först köpa 5 begagnade vinylskivor för 50 SEK och sedan tillsammans spela upp dem och prata om dem. Väldigt trevlig stämning. Ett program som jag tycker passar perfekt i radio.

 

 

Alex & Sigges Podcast

De avsnitt när Alex Schulman och Sigge Eklund delar med sig av barndomsminnen tills de börjar gråta är gripande. De försöker alltid förnya podden och hitta nya vinklar vilket gör att jag aldrig tröttnar på denna podd. Börja med de tidigare avsnitten då det var större nerv och mer glädje samt mindre reklam i de tidigare avsnitten.

 

 

Arkiv Samtal

Serietecknaren (i alla fall tidigare), rapparen, stand-up komikern Simon Gärdenfors bjuder in gäster och pratar om högt och lågt. Jag tycker mest om avsnitten med Hanna Fahl och Maja Asperö Lind. Jag har tipsat Simon om att han och Hanna borde göra ett ”välj drycken” avsnitt där de testar läsk och försöka få spons av Wasa Bryggerier som gör Vira Blåtira osv men tror det tipset glömts bort tyvärr.

 

Della Sport/Della Arte

Simon ”Chippen” Svensson, Jonathan ”Fuckup” Unge, Kristoffer ”K” Svensson och Anders ”Ankan” Johansson pratar sport i Della Sport och Kultur i Della Arte under paraplynamnet Della Monde. Även om man saknar intresse av både Kultur och Sport är det här en podcast för alla. Man kan sammanfatta det som ett Lilla Drevet fast med fokus på sport och kultur och ofta är större delen av avsnitten genomgång av vad som hänt sen sist. Tyvärr måste jag säga att Anders Johansson inte riktigt behärskar poddmediet än. På pappret är han en perfekt medlem men det blir lite smärtsamt att lyssna när han i mina öron tvångsmässigt skrattar och fnissar, men jag tror det ger sig med tiden.

Lilla Drevet

Nyheter och politik med de nuvarande medlemmarna Ola söderholm, Liw Strömkvist, Nanna Johansson + Jonathan Unge och Moa Lundqvist. Kristoffer Svensson är tyvärr inte med nu längre då han straffade ut sig förra året efter att ha hotat journalister i en annan podd. Jag uppskattade dynamiken i den tidigare uppsättningen då ”K” ofta utmanade gängse uppfattning och blev en intressant motpol.

 

Spela Spel

Jag är inte så spelintresserad men det gör inte så mycket då det är underhållande och intressant när Nanna ”Räven” Johansson och Jonathan ”Sälen” Unge som numera är ett par även privat pratar om spel. Jag välkomnar de avsnitten som tar upp gamla 80 tals spel och brädspel.

 

En varg söker sin pod

Caroline Ringskog Ferada Noli och Liw Strömqvist pratar om kultur, nyheter och livet utifrån ett feministiskt perspektiv. De första avsnitten är intressantast och jag fick ofta känslan att jag avlyssnade ett privat samtal men de avsnitten kräver också en del av sin lyssnare då de tyvärr ofta brottas med ljudproblem.

 

Läs Hårt!

Av Magnus Edlund och Johan Wanloo. En bokrecensions pod kan man kortfattat uttrycka det som med den lilla tvisten att det här är böcker du inte hittar på topplistan direkt. Poden kommer ut en gång i månaden och i slutet av varje avsnitt så väljs en ny bok ut så man kan läsa själv och hänga med.

 

Snedtänkt med Kalle Lind

Kalle Lind bjuder in experter att prata om sånt som inte pratas om i andra poddar. Jag har inte lyssnat på alla avsnitt eftersom jag har svårt för vissa gäster men Kalles kunskaper väger ofta upp detta. Jag kan inte förstå hur den människan kan besitta så mycket kunskap om så udda saker, helt otroligt!

 

Palmemordspodden

Johannes Finnlaugsson bjuder in en gäst för att prata om Palmemordet. Podden inleds med formaliafrågor och ibland berörs Palmemordet ytterst lite utan handlar mer om gästens uppväxt eller annat så även om du inte är intresserad av Palmemordet kan det här vara en pod för dig.

 

Februaripodden

Ola Söderholm och Jonatan Unge pratar om känslor, barnuppfostran, förhållanden men mest om impotens. Låter kanske inte så underhållande men det är en av mina absoluta favoriter. Tyvärr kommer den ut väldigt sällan så det finns inte så många avsnitt och det är osäkert om den nu är nedlagd eller bara har paus.

 

Reply All

Alex Goldman och PJ Vogt gör inslag som på något sätt har med internet att göra. Ett ofta återkommande inslag är ”YES, YES, NO” där de nystar i ett uttryck, ett tweet eller något annat som är helt obegripligt för den ej insatta vilket är både roligt och informativt. Mycket välproducerat som alla Gimlets poddar.

 

Radiolab

Denna podd ligger i princip alltid på första plats på alla amerikanska listor över bästa poddar. Alltid välproducerat och intressant. Jad Abumrad och Robert Krulwich presenterar programmet som oftast fokuserar på frågor av en vetenskaplig och filosofisk natur.

 

99% Invisible

Roman Mars startade podcasten och har också grundat poddkollektivet Radiotopia som har fler bra podcaster som jag skall lägga till denna lista. 99% handlar om design, arkitektur med mera. En klar favorit! Deras hemsida är också väl värd ett besök med fina bilder till varje avsnitt och extramaterial.

 

Imaginary Worlds

Handlar om Sci-Fi och fantasy i tv och böcker. Ofta har Eric Molinsky valt ett aktuellt ämne när avsnitten släpps såsom Star Wars inför premiär osv därför kan det vara bra att lyssna på de nyare avsnitten och sedan lyssna ikapp baklänges.

 

Gastropod

Om mat sett utifrån ett vetenskaps och historie perspektiv. Jag tror att Cynthia Graber är från England och  Nicola Twilley är från Usa men det kan vara tvärtom, deras röster är väldigt lika. Hursomhelst så gör det att podden har ett lite europeiskt band jämfört med många andra poddar från USA. Nytt avsnitt kommer varannan vecka.

 

Mystery Show

Det här är en helt underbar podd som jag verkligen hoppas återupptas snart. Det senaste avsnittet kom ut i augusti 2015. Starlee Kine tar på sig att lösa olika ”mysterium”. Den är besläktad med Heavyweight men i denna show är det oftast lite mer handgripliga mysterium och lättare ämnen. Favoritavsnittet är Case #3 Belt Buckle.

 

Criminal

Jag älskar Phoebe Judge´s röst och jag tycker mycket om true crime så den här är en av de jag mest ser fram emot, tyvärr då bara varannan vecka. Bra produktion och alltid intressanta fall. Denna tillhör också kollektivet Radiotopia. Favoritavsnitt  Episode 51, Money tree.

 

Invisibilia

Invisibilia (latin för osynliga saker). En podd om vad som styr oss och vårt beteende och känslor. Väldigt intressanta ämnen och djuplodande vetenskapliga analyser och senaste rönen.

 

Filmspotting

Diskussioner om både ”svåra filmer” och blockbuster filmer. Jag tycker mycket om film och har letat runt efter bra recensions poddar men inte hittat någon jag fastnat för förutom denna. Om ni har tips så dela gärna med er längst ner på sidan.

 

TED Radio Hour

TED står för Technology, Entertainment och Design. TED är ju ett internet och föreläsningsfenomen som finns på många ställen i världen nu och det här är version för radio/podd där man klippt ihop föreläsningen för att passa i detta medium. För mig har det varit så att jag ibland stänger av halvvägs in i podden för att ta upp den på nätet då jag vill se föreläsaren eller de bilder som refereras till. Jag kan verkligen rekommendera TED appen som finns i Apple Tv för er som har det.

 

This American Life

Det här är en av de poddar som förekommer oftast på topplistorna år efter år. Jag tycker om den och vissa avsnitt är otroligt starka men jag tappar tyvärr intresset när det blir för politiska ämnen vilket har varit fallet nu i höst på grund av valet såklart och jag tror att det är för att det känns alltför tydligt att de tar ställning. Jag håller med i deras politiska åsikter men det är för förutsägbart. Jag har lyssnat på andra poddar som tar upp politiska ämnen och de har fångat mitt intresse desto mer så jag rekommenderar att du går så långt tillbaka som möjligt om du ska lyssna på denna för första gången.

Love + Radio

Intervjuer med människor som överraskar. Ljudproduktionen är fantastiskt. Love + Radio har under åren fått flera utmärkelser bland annat för episoderna ”Jack and Ellen” och ”The living room”.

 

 

Song Exploder

Musiker berättar om hur det gick till att skriva en låt. Ibland får man verkligen höra hur låten komponerats genom att den  plockas isär och enstaka element och effekter lyfts fram. Det roliga är att man kan få insikt i hur ens favorit musiker arbetar och få förklarat för sig vad låten betyder för dem. Ett stort plus är att man även kan hitta helt nya artister. Favorit avsnitt #38 med Tune Yards och låten Water Fountain.